Skolens kostpolitik

At leve sundt er et samspil mellem mange faktorer, når det gælder din krop såvel som din psyke. Vi prøver her på LIE at give vore elever et godt og spændende kosttilbud, som tilgodeser de mange forskellige ønsker fra eleverne. For alle måltider gælder det, at vi sammensætter dem ud fra sundhedsmæssige principper og samtidig giver muligheden for, at du får alle de næringsstoffer, du behøver dagen igennem. Det er vigtigt, at du har mod på at prøve lidt af hvert. Det er dit eget valg, om din kost bliver ensidig eller alsidig. Ansvaret er dit eget.
Vi sparer generelt på fedt og sukker. Ved tilberedning af kød benytter vi ovnstegning, når det er muligt. Vi dampkoger vore grøntsager. Brød og kager bager vi selv. Vi bruger gerne olie og altid grove korn og kerner. Der kommer friske råvarer til køkkenet flere gange om ugen, og vi undgår bevidst mange hel- og halvfabrikata. Vi vil gerne lave maden fra bunden og følger til stadighed udviklingen inden for ernæring og sundhed.

 

 

Frokostpause på Lyngs
Mad og sund kost på Lyngs

Vi vil gerne:

• Lave mad, som eleverne kan lide med hensyn til, at der er forskellige målgrupper.
• Lave mad, som er ernæringsmæssig forsvarlig.
• Følge tidens strømninger og hele tiden forsøge at tilføre den daglige kost nyt, uden at det bliver for meget.
• Bruge friske råvarer, når det er muligt. (M.h.t. Årstid, arbejdstid og økonomi)
• Være miljøbevidste i vores daglige arbejde.
• Give skolens elever et tilbud på en sund, varieret og spændende daglig kost.
• … Være en del af skolen.

En dag på skolen ser – madmæssig – sådan ud:

Morgenmad: Til morgenmad serveres der havregryn, cornflakes, tykmælk, ylette, ymerdrys og hjemmelavet mysli. Brødet varieres med forskellige typer grovkornet franskbrød eller boller. Ost, marmelade og honning tilbydes hver dag, samt kaffe, te, mælk og vand. På søndage er der også rundstykker.

Middagsmad: Køkkenet planlægger menuen for 1 måned ad gangen. Ved planlægningen tages der hensyn til bl.a. variation, målgruppe, kalender, fysiske rammer, økonomi, årstider osv. Vi får fisk, udenlandsk mad og traditionel dansk mad med jævne mellemrum. Derudover veksles mellem alle kødtyper samt fjerkræ. Vi får en varm ret og slutter middagen af med et stykke frugt. Hver fredag er der dog en varm ret efterfulgt af dessert.
Indimellem har vi temadage, som kan være mad fra en bestemt verdensdel eller land. Ud over den traditionelle menu, kan man ønske at få vegetarmad, eller mad uden svinekød. Hvis dette er tilfældet, henvender man sig til køkkenlederen eller skolemoderen. Dette valg er bindende, og alle må hver især holde sig til madtillbud de har valgt. (Info længere nede på siden)

Aftensmad: Her præsenteres du for et alsidigt ta’ selv bord. Der er altid æg, leverpostej, kødpålæg og ost. Der er forskellige lune retter og ta’ selv salatbord med dressinger, eller gode blandede dressinger. Vedrørende grønsager prøver vi altid på at veksle mellem fine og grove typer, og følger selvfølgelig årstiderne. Vegetarerne og minus-svinekød får forskellige tilbud at vælge imellem, og kan supplere med mad fra ta’ selv bordet.

 

Frokostpause med Lyngs Idrætsefterskole
Frokostpause med Lyngs Idrætsefterskole

Spisetider 

Mellemmåltider: Hver formiddag er der rugbrød med pålæg og gulerødder eller frugt. Hver eftermiddag og aften er der forfriskning med forskelligt brød el. lign.

Vegetarmad: Vegetarmaden planlægges ud fra ernæringsmæssige principper vedrørende vegetarmad, hvilket bl.a. betyder at den indeholder en del bælgfrugter og grove grønsager.

Minus-svinekød: Vi har ofte nogle få elever, som ikke spiser svinekød af forskellige årsager. Til dem laver vi mad uden svinekød og svinebestanddele i øvrigt.

Spisetider: Morgenmad 7.15 – 7.35, middagsmad 11.45 – 12.15, aftensmad 17.50 – 18.30

Der bliver serveret frugt til alle måltider, og om aftenen sættes frugt ud til fri afbenyttelse.

SPISE SUNDT HVER DAG – SPISE SUNDT, ER SIN EGEN SAG

Fødevarestyrelsens obligatoriske smileyordning

Herunder linkes til fødevarestyrelsens smileyordning.

Læs mere