Mad og ernæring på Lyngs Idrætsefterskole
På Lyngs Idrætsefterskole har vi en sundhedspolitik, som danner rammerne om maden til eleverne.
Vi planlægger oftest ikke vores menu lang tid i forvejen, da vi gerne vil skabe kreativitet og give eleverne indflydelse på, hvad vi spiser. På den måde lærer de lidt om sammensætningen af menuen, hvorfor vi ikke spiser frikadeller med kartofler, men kartofler med frikadeller, og at proteinerne fra bælgfrugter er mindst lige så gode som dem i kød, og ofte bedre.
Vi lader eleverne evaluere på maden to gange om året, dette for at lytte til og imødekomme eventuelle ønsker. Vi vil. at køkkenet skal huskes for den gode mad, og som et sjovt og hyggeligt sted at være.
Vi siger; “Vi er, hvad vi spiser”, derfor laver vi sund, næringsrig og varieret mad pÃ¥ Lyngs Idrætsefterskole.
For at opretholde energien hele dagen, serverer vi måltider seks gange om dagen.
- Vi sammensætter retterne, så de er varierede og næringsrigtige.
- Vi lægger vægt på smag og udseende.
- Vi bestræber os på at bruge danske råvarer og økologi, hvor det giver mening.
- Vi arbejder med miljø og madspild, og vi giver eleverne indsigt i, hvad det betyder for vores miljø.
- Vi bager og laver det meste af vores mad fra grunden.
- Eleverne er med i produktionen og lærer enkle basiskundskaber.
- Vi laver mad som eleverne vil spise, nogle kan blive udfordret, men det løser vi.
- Vi tager hensyn til specielle behov, som allergi, intolerence osv.
Servering
For at holde en god blodsukkerbalance og dermed energi til hele dagen program, serverer vi seks måltider om dagen.
Kl. 7.00 Morgenmad
Kl. 9.15 Frugt, brød, med tilbehør
Kl. 11.45 Varm middagsmad med salat
Kl. 15.45 Frugt, brød, pålæg eller andet spændende
Kl. 18.05 Rugbrød, pålæg og lune retter
Kl. 21.15 Frugt, grønt eller brød med tilbehør
Morgenmaden: Nybagt brød, hjemmelavede marmelader, hjemmerørt frugtyoghurt, hjemmelavet müsli, havregryn, cornflakes, ost, smør mm.
Formiddagsforfriskningen: Nybagt bolle, rugbrød med tilbehør, frugt mm.
Middagen: Varm mad med salat og vand
Eftermiddagsforfriskningen: Rugbrød og pålæg, evt. brød fra formiddagen og frugt
Aftensmad: Hjemmebagt rugbrød, forskellige slags pålæg, lune retter og salat
Aftenforfriskning: Brød, pålæg og frugt
Vi vil gerne, at eleverne selv er med til at præge maden. Derfor vil de blive inddraget i ugens menu, når de har køkkentjans. Det er hyggeligt at arbejde i køkkenet, og eleverne, som har været med til at lave maden, vil også præsentere den.
Fødevarestyrelsens obligatoriske smileyordning
Herunder linkes til fødevarestyrelsens smileyordning.