Mad og ernæring på Lyngs Idrætsefterskole

På Lyngs Idrætsefterskole har vi en sundhedspolitik, som danner rammerne om maden til eleverne.

Vi planlægger oftest ikke vores menu lang tid i forvejen, da vi gerne vil skabe kreativitet og give eleverne indflydelse på, hvad vi spiser. På den måde lærer de lidt om sammensætningen af menuen, hvorfor vi ikke spiser frikadeller med kartofler, men kartofler med frikadeller, og at proteinerne fra bælgfrugter er mindst lige så gode som dem i kød, og ofte bedre.

Vi lader eleverne evaluere på maden to gange om året, dette for at lytte til og imødekomme eventuelle ønsker. Vi vil. at køkkenet skal huskes for den gode mad, og som et sjovt og hyggeligt sted at være.

Vi siger; “Vi er, hvad vi spiser”, derfor laver vi sund, næringsrig og varieret mad på Lyngs Idrætsefterskole.

 

Frokostpause på Lyngs
Mad og sund kost på Lyngs

For at opretholde energien hele dagen, serverer vi måltider seks gange om dagen.

  • Vi sammensætter retterne, så de er varierede og næringsrigtige.
  • Vi lægger vægt på smag og udseende.
  • Vi bestræber os på at bruge danske råvarer og økologi, hvor det giver mening.
  • Vi arbejder med miljø og madspild, og vi giver eleverne indsigt i, hvad det betyder for vores miljø.
  • Vi bager og laver det meste af vores mad fra grunden.
  • Eleverne er med i produktionen og lærer enkle basiskundskaber.
  • Vi laver mad som eleverne vil spise, nogle kan blive udfordret, men det løser vi.
  • Vi tager hensyn til specielle behov, som allergi, intolerence osv.

Servering

For at holde en god blodsukkerbalance og dermed energi til hele dagen program, serverer vi seks måltider om dagen.

Kl.  7.00  Morgenmad

Kl.  9.15  Frugt, brød, med tilbehør

Kl. 11.45 Varm middagsmad med salat

Kl. 15.45 Frugt, brød, pålæg eller andet spændende

Kl. 18.05 Rugbrød, pålæg og lune retter

Kl. 21.15 Frugt, grønt eller brød med tilbehør

 

Frokostpause med Lyngs Idrætsefterskole
Frokostpause med Lyngs Idrætsefterskole

Morgenmaden: Nybagt brød, hjemmelavede marmelader, hjemmerørt frugtyoghurt, hjemmelavet müsli, havregryn, cornflakes, ost, smør mm.

Formiddagsforfriskningen: Nybagt bolle, rugbrød med tilbehør, frugt mm.

Middagen: Varm mad med salat og vand

Eftermiddagsforfriskningen: Rugbrød og pålæg, evt. brød fra formiddagen og frugt

Aftensmad: Hjemmebagt rugbrød, forskellige slags pålæg, lune retter og salat

Aftenforfriskning: Brød, pålæg og frugt

 

Vi vil gerne, at eleverne selv er med til at præge maden. Derfor vil de blive inddraget i ugens menu, når de har køkkentjans. Det er hyggeligt at arbejde i køkkenet, og eleverne, som har været med til at lave maden, vil også præsentere den.

 

Fødevarestyrelsens obligatoriske smileyordning

Herunder linkes til fødevarestyrelsens smileyordning.

Læs mere