Trænerprofiler: Håndbold

Håndboldspillerne fra Lyngs Idrætsefterskole klarer sig rigtigt godt godt. Blandt andet kvalificerede både pigerne og drengene sig til 2. division i JHF ligaen i weekenden. Vi har taget en snak med deres trænere om hemmeligheden bag deres succes.

Hvad er ambitionen for håndbolden på Lyngs?
Kristian: “Vores ambition er at rykke hver enkelt elev. Det handler ikke bare om, at spille lidt bold, det er meningen, at de skal rykkes. Eleverne skal blive bedre i det år vi har dem.”

Søren: “Vores ambition er, at Lyngs er et sted for unge som brænder for håndbold og har lyst til at spille det mindst tre gange om ugen. Men det er også for alle, der for alvor har lyst til at komme og spille håndbold.”

Søren Toft

 • Forstander og Håndboldtræner på Lyngs Idrætsefterskole.
 • Har hele kursusrækken, og har undervist en del på håndboldtrænerkurser.
 • Har trænet alle fra 3 til 5 årige og op til senior.
 • Niveauet har været fra nybegynder til det stærkeste U18 liga og senior division.
 • Har trænet i 37 år.

Hvad er jeres tilgang til træningen?
Kristian: “Vi stiller forventninger til eleverne. Vi forventer, at de yder ud fra det niveau, de har.

Søren: Træningen skal være veltilrettelagt, men forhåbentlig også sjov og spændende. Men vi mener, at jo mere seriøs man er om sin træning, jo sjovere bliver det.”

Karina: “På håndboldlinjen er en anden vigtig del lederuddannelsen. Her får eleverne et træner bevis, så de kan komme tilbage til deres foreninger og begynde at træne nye spillere.” Vi oplever, mange forældre tænker “fedt, det vil vi gerne have at vores barn kommer hjem med.”

Kan I fortælle mere om træner beviset?
Søren: “Alle elever på Håndboldlinjen får det vi kalder et Lyngs bevis, fordi det indeholder meget mere end et normalt træner bevis. Det får man faktisk på alle tre linjer på skolen”

Kristian: “Ja vi ændrede navnet fordi vores træner bevis efterhånden indeholdte så meget mere end det normale træner bevis”

Karina: “Blandt andet får de lov til at træne børn til for eksempel vores Påskecamp. Det er en generel ting: vi har fokus på det praktiske, de får lov til at træne børn og kommer også ud og spiller mange kamp via JHF turneringen og Efterskole Turneringen.”

Kristian Sørensen

 • Håndboldtræner på Lyngs Idrætsefterskole.
 • Har DHF Divisionstræner uddannelsen.
 • Har i perioder haft målmandstræning og talenttræning i Thisted
 • Er nu fuldtidstræner på lyngs.
 • Har trænet fra 3 til 5 årige op til senior.
 • Har trænet U18 division.
 • Har trænet håndbold i 26 år.

Hvem bør vælge håndboldlinjen på Lyngs?
Søren: “Alle der har lyst til at træne seriøst håndbold tre gange om ugen. Vi havde en svømmer fra Struer, hun havde aldrig rørt en håndbold, da hun kom på Lyngs. Hun gjorde det faktisk rimeligt godt efter kort tid, men hun havde også en fantastisk træningsmoral. Så alle, der har lyst til at brænde igennem med håndbold tre gange om ugen og knokle for det gode resultat.”

Hvorfor bør man generelt gå på Lyngs?
Søren: “Man skal gå på Lyngs, fordi vi er seriøse omkring vores idræt. Fordi vi er seriøse omkring det boglige, og fordi vi er enormt seriøse omkring at skabe et stærkt fællesskab sammen. Så synes jeg, at en af de ting, som også er en styrke ved Lyngs, er at man kan prøve de andre linjer af i valgfag. Selvom man brænder for håndbold, kan man også prøve kræfter med fodbold, spring eller rytme, hvis man vil. Det synes jeg faktisk er en kvalitet.

Karina: “Der er også den sociale del. Hvor man lærer at begå sig blandt en masse forskellige mennesker. Man skal få sit værelse til at kunne fungerer, og lave mad sammen når vi tager til Playitas.

Kristian: “Man kommer også til at knytte stærke bånd til de ansatte på stedet. Tag bare vores lærerværelse, som ligger midt i den travle aula. På andre skoler tør eleverne knap nok bevæge sig ind på lærerværelset, her må de gerne komme ind på lære velset og snakke med os. Det betyder, at afstanden mellem lærer og elev er meget kort.”

Karina: “Ja en af vores elever havde kun været her en uge, og hun havde allerede været hjemme og sige nu ville hun være efterskolelærer. Det er fedt, så kan man ikke få større ros!”

Karina Yde

 • Håndboldtræner, lærer og uddannelsesvejleder på Lyngs Idrætsefterskole.
 • Har trænet både gymnastik og håndbold.
 • Blandt andet U16 i Thisted.
 • Har arbejdet med efterskole håndbold de sidste fire år.
 • Har flere DGI kurser.

Hvad får man med hjem, efter et år på Lyngs?
Søren: “Livsmod. Det står jo i vores firkløver, og for mig så betyder livsmod, at man tror på sig selv, og har tro på livet og tro på andre mennesker. Har tro på, at man kan noget, og er noget værd.”

Kristian: “Man har helt sikkert været nogle kæmpe oplevelser igennem, på alle fronter. Derudover har man spillet et hav af kampe, når man kommer hjem fra Lyngs. Man er garanteret en masse kampe, uanset ens niveau.”

Læs mere om Håndboldlinjen her